måndag 2 maj 2016

Lärkor upptäcker Balkan

För en vecka sedan påbörjade en grupp lärkor och Ekenäs gymnasiums elever sin hemresa tillbaka till Finland efter en lärorik och känsloväckande resa till Kosovo.





Under veckans lopp fick vi  ta del av mycket fint program som var uppbyggt av vår rektor Mange och av våra resekamraters lärare Sture med hjälp av de finska Twinning-projektarbetarna i Kosovo. Dessutom hade vi vår guide Fatmir med oss hela veckan.



Vi fick lära oss om Kosovos historia, om de diverse projekt Finland är med på i Kosovo, träffa elever och lärare, se hur en nation byggs upp och se många historiska monument. 



Kanske det bästa med resan vara att vi inte bara stannade i huvudstaden Pristhina utan vi tog också en tre dagars road trip till olika städer i Kosovo och såg många häftiga ställen. 



Det häftigaste var nog säkert när vi var uppe på bergen i Rugova och vi lärkor bestämde oss för att promenera upp en 3kms rutt för att gå över gränsen till Montenegro. Efter mycket gnäll vid uppförsbackarna kom vi ända upp och fick njuta av vyn som var från The Sound Of Music och så fick vi ju textmeddelanden med budskapet Välkommen till Montenegro



Jag talar säkert för hela gruppen då jag säger att resan var väldigt lyckad men att komma tillbaka till Finland och till ett fungerande samhälle var rätt så skoj.



Text: Emilia Winqvist 
Foto: Frans Cederlöf